Rwandareis, november 2022 - 2
Familieparticipatie
In Nederland is er in toenemende mate aandacht voor familieparticipatie bij de zorg voor cliënten en patiënten. In Rwanda vervult de familie ook een belangrijke rol bij de zorg van hun familielid in het ziekenhuis. Vanuit de community ziet men namelijk een grote betrokkenheid en verantwoordelijkheid om voor elkaar te zorgen. Dat begint eigenlijk al als iemand thuis ziek wordt en hulp nodig heeft. Niet elke Rwandees heeft voldoende inkomen om de ambulance naar het ziekenhuis te betalen. Dan is een lopende ambulance een alternatief. De patiënt wordt dan in een soort mand van gevlochten touw op de schouders van vier dragers naar het ziekenhuis vervoerd. Zo'n lopende ambulance wordt ook ingezet voor vervoer van patiënten uit bergdorpen met voor auto's slecht begaanbare wegen.
Een patiënt die niet voor zichzelf kan zorgen, is voor een groot gedeelte van de dag afhankelijk van zijn familie. Deze 'caregivers' zijn continu in het ziekenhuis aanwezig om voor hun zieke familielid te zorgen. Zij wassen hun geliefde, koken het eten en helpen zo nodig bij het eten geven. Ook assisteren zij bij het geven van wisselligging, het mobiliseren en de wondzorg. De familie wordt zelfs geïnstrueerd om sondevoeding te geven als de patiënt niet meer zelf kan eten of drinken. Het is daarbij belangrijk dat zij de juiste informatie en instructie krijgt over hoe de zorg goed en veilig moet worden uitgevoerd. Dit vraagt veel van de communicatievaardigheden van de verpleegkundigen.
Daarnaast is de familie belangrijk bij het regelen en betalen van de zorgbenodigdheden. Patiënten kopen bijvoorbeeld zelf hun gazen, naalden en handschoenen bij de apotheek zodat de verpleegkundige een handeling kan uitvoeren. Dit betaalsysteem kennen wij (gelukkig?) niet in Nederland.
Mogelijk kunnen wij nog wel wat leren van de familieparticipatie in het Kibogora hospitaal.







