Rwandareis, februari 2022 - 4

Diabeteszorg aan de evenaar? Het kan!
Natuurlijk kent Rwanda patiënten met diabetes type 1 en 2. Ook hier neemt het aantal met type 2 door overgewicht toe. Daarnaast wordt het veroorzaakt door slechte voeding en ondergewicht bij moeders tijdens de zwangerschap. Het aantal "eilandjes van Langerhans" is dan bij het kind te laag waardoor type 2 al het gevolg kan zijn van een heel kleine stijging van het lichaamsgewicht. Kinderen die tijdens de tweede wereldoorlog in en na de hongerwinter in Nederland werden geboren, hadden vaak hetzelfde probleem. Pillen bieden vaak uitkomst. Een deel van de patiënten heeft uiteindelijk ook insuline nodig. Pas dan beginnen de echte problemen.
De normale controle vindt periodisch en protocollair plaats in één van de dertien Health Centers en door de Community nurses die onder het districtsziekenhuis vallen, vergelijkbaar met de POH-ers in de huisartsenpraktijken. De 'Centers' worden iedere maand gevisiteerd door een diabetesverpleegkundige uit het ziekenhuis. Die verpleegkundige loopt de diabetesstatus na en geeft educatie. Iedere diabetespatiënt moet jaarlijks voor controle naar de oogarts. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan voetcontrole. Veel mensen lopen immers op blote voeten of dragen slecht schoeisel. Elke controle gebeurt volgens landelijke richtlijnen en wordt in een zeer uitgebreid voorgedrukt papieren boekwerk vastgelegd. Er is modern voorlichtingsmateriaal voor individuele en groepseducatie beschikbaar. Prima geregeld dus.
Diabetes type 1 komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Die moeten van begin af aan met insuline worden behandeld. Maar dat is bepaald geen sinecure. Insuline is schaars en er zijn maar drie soorten beschikbaar: kortwerkend (Actrapid), langwerkend (Insulatard) en een combinatie van die twee (Mixtard 30/70). Mits je weet hoeveel eenheden je moet spuiten, kom je daarmee als diabetespatiënt wel een eindje. Maar dat hangt dan wel weer af van onder andere voeding, inspanning en je algemeen welbevinden. Zelftesten met stripjes, laat staan met een permanente sensor zoals Freestyle, zijn onmogelijk omdat die er niet zijn. Wel zijn er voorgevulde insuline pennen. Omdat die duur zijn, moeten de meeste patiënten de insuline optrekken uit flacons en met PPD-spuitjes toedienen.
In het Kibogora ziekenhuis zijn momenteel 37 mensen onder behandeling voor diabetes type 1. Meestal wordt hier de diagnose gesteld bij ernstig ziek zijn met veel plassen, veel dorst, uitdroging en vaak ketoacidose (DKA). Als een patiënt tijdig het ziekenhuis bereikt, kan dat nog wel worden gecorrigeerd. Daarna vormt de zorg thuis bij de patiënt vaak het probleem. Soms is het gezin zó arm dat er gewoon geen eten is met hypo’s en soms coma tot gevolg.
Nurse Juliette is een fantastische diabetesverpleegkundige. Zij legt de patiënten goed uit wat diabetes is, wat insuline doet en hoe je insuline moet spuiten. Ook leert zij hen met uitstekend educatiemateriaal wat hypers en hypo’s zijn zonder bloedcontrole.
Alle type 1 patiënten worden maandelijks volgens een strak protocol in het ziekenhuis gecontroleerd. In principe is een HbA1c-meting mogelijk tenzij het materiaal op is. Dat komt tegen het eind van de maand nogal eens voor. Het was heel bijzonder om te zien dat de uitslagen zeer behoorlijk waren. Uiteraard waren er uitschieters. Ook hier hebben sommige adolescente patiënten lak aan hun diabetes.
Diabeteszorg is in Rwanda landelijk sterk geprotocolleerd en gecontroleerd door het Ministerie van Volksgezondheid. De lat licht hoog in Rwanda. De resultaten zijn daar dan ook naar. Het is heel bijzonder om dat te zien.






